Witam, zrobił ktoś już lub ewentualnie jest w trakcie zadania pierwszego z laborek ?
Bo mam problem ze zrozumieniem i zrobieniem podpunktu 2.3.
1. Nadal pracując w terminalu należy określić urządzenie bieżącego terminala znakowego i zmienić grupę bieżącą. Wymagane jest wykazanie, że każda konsola tekstowa wykorzystuje unikalne urządzenie terminala znakowego. (sg, tty, chvt, clear, <Ctrl+l>)
ja to rozumiem tak, ale myślę że się mogę mylić :
tty
wyświetla się : /dev/pts/0
udowadniam że w innym terminalu wpisując to samo będzie pewnie : /dev/pts/1 (ew inny)
Ale dalej już mam duże wątpliwości "i zmienić grupę bieżącą."
czyli co korzystając z "sg" zmienić grupę bieżącą na wheel czy o coś innego tu chodzi ?
Prosiłbym o wsparcie w tej sprawie bo bez tego jakoś nie potrafię ruszyć dalej
Truje dupe, ale jestem
Satu nie bądź żyła i zadawaj pytania odnośnie zadań na forum przedmiotu, to komuś dasz szanse na dodatkowe punkty (o które może być ciężko) ;]
wiemarcel napisał:
I ktoś dokładniej zrozumiał co z tym poleceniem sg i grupą ?
Jest tak jak kolega w pierwszym poście podejrzewał.
Satu napisał:
Ale dalej już mam duże wątpliwości "i zmienić grupę bieżącą."
czyli co korzystając z "sg" zmienić grupę bieżącą na wheel czy o coś innego tu chodzi ?
Prosiłbym o wsparcie w tej sprawie bo bez tego jakoś nie potrafię ruszyć dalej
Tak, to o to chodzi. wheel ma być grupą bieżącą użytkownika i masz to wykazać, jak wszystko prawie zresztą
EDIT
Doszedł ktoś do 3.5? O co tam chodzi?
I przy okazji, tam jest podane:
/etc/sysconfig/network-sripts/ifcfg-IFNAME
Powinno chyba być
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-IFNAME
Ostatnio edytowany przez Agro (20-03-2012 20:52:56)
Polowe rzeczy umiescile tutaj
Wiecie może co to jest ta grupa tymczasowa w zadaniu 3 dodatkowym? W necie pisze że to jest grupa która po wyjsciu z sesji zostaje usunięta, ale wydaje mi sie że to chodzi o coś innego. Jak to traktujecie?
Ja to zrozumiałem tak
Tworze nową pustą grupę - groupadd
Dodaje do niej hasło - gpasswd
Teraz przełączam się na jakiegoś usera - su -
sprawdzam sobie info o userze - id
podpinam sie tym userem do grupy tymczasowej - newgrp
sprawdzam info o userze i widze ze pojawila sie nowa grupa. - id
wylogowywyuje sie z usera - logout
loguje się jesze raz na tego usera su -
sprawdzam info i widzę, że nowej grupy tam nie ma, zniknęła po prze-logowaniu - id
Pewnie można łatwiej, ale ja ni umim
Mhm . Ok, ja myslalam żeby to inaczej zrobić ale Twój sposób chyba jest prostszy :) dzięki:)
a jeśli chodzi o 2.8 to musisz zrobić tak żeby podczas startu systemu wyswietlay sie ładowane usługi zamiast tego kolorowego szaroniebieskiego paska postepu. Jeżeli wszystko dobrze ustawiłes to na dobrą sprawe każdy klawisz powinien zadziałac i zamiast pasku wyswietlic Ci proces uruchamiania. ja klikam mysza i jest ok:P
ja to mam tak:
z pliku /etc/default/grub, z ostatniej linijki usuwamy słowa quiet i rhgb
następnie wykonujemy polecenie
[177551@177551]# grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
własnie też tego nie wiem. Ja różnie korzystałam raz z jednej raz z kilku. A swoją drogą faktycznie chyba lepiej zadawac pytania na temat zadan na stronie ftimsu. BO teraz patrze że osoba która odpowie może dostac ekstra aż do 7 punktów. Wiec calkiem opłacalny interes
moglibysmy nawet opracowac system pytania i odpowiadania sobie nawzajem żeby każdy coś załapał xd myslicie że to by przeszło xd?
Co do poleceń, ja ze wszystkich nie korzystam nie ma potrzeby. Ale! Zawsze robię:
polecenie --help
man polecenie
a jeśli jest podany jakiś plik to wiadomo, cat.
Dobrze jest się z tym zapoznać, bo jak facet będzie pytał i wypali z pytaniem o te inne polecenia to kaput